Se știe. Nicotina scade fluxul sanguin din țesuturi iar monoxidul de carbon împiedică transportul normal de oxigen.

Totodată, fumatul mărește riscul de microtromboze vasculare și ischemie tisulară, deoarece crește adezivitatea plachetară. „Adică favorizează formarea de trombi prin agregarea plachetelor sangvine -principalele celule responsabile de coagulare -, tromboze care se pot manifesta și sub forma unui infarct miocardic sau a unui accident vascular cerebral”, spune Dr. Raluca Berheci, Medic Specialist in Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva în cadrul Clinicii Zetta. Toate acestea, duc la un flux scăzut de oxigen și sânge în țesuturi. Flux vital pentru vindecarea tisulară. 

„S-a demostrat că pacienții fumatori au clinic o vindecare mai defectuoasă în cazul plăgilor provocate de traumă, intervenții chirurgicale sau alte boli. În cazul pacienților care suferă intervenții estetice s-a observat o rată mai mare de complicații în chirurgia sânului sau rezultate nesatisfactoare în cazul liftingului facial”, mai spune ea. 

Nenumărate studii recomandă oprirea fumatului cu minim 4 până la 8 săptămâni înaintea intervenției chirurgicale, cu toate că rezultatele optime au fost obținute la 12 luni de la încetarea fumatului. „Intervalul de 4 săptămâni este ales după timpul maxim necesar pentru vindecarea unei plăgi și pentru dispariția procesului inflamator ce însoțește vindecarea”, conchide Dr. Raluca Berheci.