Într-un interviu acordat publicației gaZetta medicală,  Dr. Cristina Berbecar – Zeca – Medic Specialist în Chirurgie Plastică Estetică și Microchirurgie Reconstructivă în cadrul Clinicii Zetta explică ce este labioplastia, costurile unei astfel de intervenții și beneficiile pe care le poate aduce unei paciente.

Ce este labioplastia?

Dr. Cristina Berbecar – Zeca: Labioplastia este intervenția pentru corecția labiilor mici și se recomandă atunci când, din cauza dimensiunilor acestora resimțiți disconfort funcțional (mers, cycling etc) sau sexual. Labioplastia se poate adresa, de asemenea corectiei labiilor mari, atunci când acestea sunt slab dezvoltate sau prezintă dimensiuni prea mari. Intervențiile constau fie în umplerea acestora cu grăsime recoltată de la dumneavostră, fie în excizia mucoasei unei porțiuni din această.

De ce ați apela la o labioplastie?

Dr. Cristina Berbecar – Zeca: · Aveți disconfort în timpul activităților fizice (jenă, durere) datorat dimensiunilor labiilor mici;

· Aveți un disconfort atunci când purtați costum de baie sau îmbrăcăminte mulată;

· Aveți un disconfort în timpul actului sexual (durere, iritație sau tumefiere) dat de dimensiunile labiilor mici;

· Doriți să îmbunătățiți aspectului zonei genitale, în urma unor asimetrii sau a dimensiunilor exagerate ale labiilor mici

Nu există nici un ideal de frumusețe, vulvă, fiecare femeie este unică, iar diferențele constituționale sunt așa de variate încât foarte greu găsim două paciente la fel.

Deși există clasificări ale labiilor (mici) hipertrofiate, care pot merge de la proeminența acestora de 2 cm până la peste 6 cm, „normalul” este dat doar de confortul dumneavostră.

Își va pierde sensibilitatea în zona genitală în urma intervenției?

Dr. Cristina Berbecar – Zeca: Nu! Statistic, femeile sunt extrem de mulțumite de rezultatul acestei intervenții, și se pare că înregistrează îmbunătățiri inclusiv pe plan sexual (fie că este dată de creșterea încrederii de sine, sau din cauze anatomice…motivele se pot cumula și rezultă cert o creștere a satisfacției sexuale).

Cât costă intervenția de labioplastie?

Dr. Cristina Berbecar – Zeca: Fiind o intervenție ce se desfășoară cu anestezie locală, costurile sale nu sunt foarte ridicate. Prețul se stabilește în funcție de complexitatea cazului și de alte intervenții genitale care se pot asocia (lipofilling labii mari, reducție labii mari, rezecție mucoasă clitoridiană etc).

O să doară în timpul intervenției?

Dr. Cristina Berbecar – Zeca: Absolut de loc! Există 2 etape de anesteziere locală: inițial se aplică crema anestezică la nivelul zonei genitale, această se lasă să acționeze 30-45 de minute, urmând că apoi să se realizeze anestezia locală injectabilă. Astfel că, disconfortul resimțit este minim încă din momentul efectuării anesteziei. În timpul intervenției zona este complet amorțită, iar dumneavoastră va puteți relaxa știind că nu va există nici o durere!

Dar după intervenție?

Dr. Cristina Berbecar – Zeca: Durerea resimțită după intervenție este suportabilă, iar orice disconfort ce depășește un anumit prag al durerii se anihilează cu antiinflamatoare. Ca după orice intervenție, primele 3-5 zile sunt mai grele, când există un maxim al inflamației, ulterior simptomele locale se diminuează, iar din a 3-a sau a 5-a zi lucrurile încep să revină la normal.

Când poate avea relații sexuale pacienta, după intervenția de labioplastie?

Dr. Cristina Berbecar – Zeca: Este indicat să aveți o perioada de abstinență de minim 2 săptămâni, pentru a permite țesuturilor să se refacă. Această interdicție se poate prelungi în funcție de evoluție locală (timpul de vindecare, apariția unor posibile complicații, disconfortul local etc). Deși recomandările merg până la 6 săptămâni, în absența oricăror complicații, se indică în medie, o amânare de 4 săptămâni.

De unde știe o pacientă ce tehnică de micșorare a labiilor i se potrivește?

Dr. Cristina Berbecar – Zeca: Tehnica chirurgicală se alege împreună cu dumneavoastră, după examinarea locală și o discuție privind avantajele și dezavantajele fiecărei tehnici, coroborat și cu ceea ce vă doriți dumneavoastră. Nu există o tehnică chirurgicală perfectă! Labioplastia poate fi efectuată printr-o multitudine de tehnici chirurgicale, pentru a obține rezultatele estetice și funcționale dorite.

Printre tehnicile chirurgicale pe care le folosesc se numără:

  • excizia mucosei ce proemină în exteriorul labiilor mari. Este ideală pentru femeile cu labii mici, alungite și subțiri, hiperpigmentate la extremitate. (“Edge excision”)
  • excizie mucoasei în formă de “V”, ce include porțiunea cea mai proemimentă a labiei mici. Această metodă menține un aspect mai anatomic al labiilor („Wedge excision”)
  • excizia unei porțiunii superficiale (dezepidermizare) din labia mică, în vederea reducerii dimensiunilor, însă cu păstrarea unui aspect anatomic.
  • excizia mucoasei ce proemină la nivelul clitorisului.

Care sunt recomandările postoperatorii?

Dr. Cristina Berbecar – Zeca: Primele 3-5 zile sunt cele mai neplăcute, atunci când este atins un maxim al inflamației, manifestată prin edem și durere; chiar și zona situată în dreptul sau deasupra clitorisului poate fi umflată, iar aspectul foarte umflat o să vă alarmeze – este normal! Pe măsură ce edemul se resoarbe o să apară asimetrii între labile mici- este normal!

Urmați tratamentul medicamentos: antibiotic, AINS, protector gastric, antihistaminic;

Este posibil să gășiți mici picături de sânge pe comprese în primele zile – este normal!

Este posibil să resimiți usturime în momentul în care urinați. Pentru a diminua acest discomfort, atunci când urinați, puteți aplica apă termală (spray) pe incizii, astfel încât în momentul urinării să se producă diluarea acesteia și scăderea disconfortului.

Veți igieniza zona genitală după fiecare urinare/defecare: toaletă cu șervețele intime, uscarea zonei și tamponarea cu o compresă îmbibată în betadină.

Lăsăți pe cât de mult posibil zona fără slip și aplicați Betadină cremă

În momentul mersului, o să simțiți disconfort, astfel că este indicat să vă luați câteva zile libere (minim 3).

Nu purtați lenjerie sau pantaloni mulați în prima săptămâna. Această recomandare se poate prelungi în funcție de cum vă simțiți (edem, jenă la mers).

Activitatea sexuală vaginală este indicat să înceapă la 4 săptămâni postoperator. Pentru că zona este încă sensibilă, este indicat să luați lucrurile treptat. Fricțiunea și aportul mare de sânge în momentul stimulării sexuale pot determina sângerare și edem.

Corpul fiecărei femei este unic și etapele de recuperare pot varia.

Rămân semne/cicatrici? Partenerul își va da seama că pacienta s-a operat?

Dr. Cristina Berbecar – Zeca: Nu! Mucoasa este țesutul cu o rată foarte mare de vindecare, iar cicatricile de la nivelul labiilor mici sunt insesizabile.