Cuperoza este o afecțiune care se manifestă prin înroșirea pielii ca urmare a dilatării capilarelor de la nivelul feței și care apare cu precădere la persoanele cu tenul deschis, fin și / sau sensibil. Cuperoza este mai des întâlnită în rândul doamnelor decât al domnilor, iar cauzele ei nu sunt în întregime cunoscute. Aspectul inestetic al unui ten afectat de cuperoză este un motiv suficient de bun pentru ca doamnele cu această afecțiune să fie mereu în căutarea tratamentului perfect.
Bujorii din obrăjori
Printre cauzele care ar determina apariția cuperozei sunt agresiunile factorilor externi (vânt, frig, ploaie, etc.) și/sau influența factorilor genetici sau a stilului de viață. Astfel, persoanele cu hipertensiune arterială, cu pereți vasculari fragili, cele aflate sub influența profundă a stresului, dereglărilor hormonale, tulburărilor digestive sunt mai predispuse să dezvolte această afecțiune. În plus, alimentația nesănătoasă (excesiv de condimentată, bogată în prăjeli, mîncăruri grase sau dulciuri), dar și obiceiurile nocive precum fumatul, lipsa de mișcare și consumul de alcool pot contribui la apariția bujorilor (inestetici) din obraji.
”Persoanele afectate de cuperoză prezintă eritem facial care afectează cu precădere zona obrajilor și a nasului, dar și bărbia sau fruntea. Culoarea roșiatică devine cu timpul permanentă și poate fi uneori însoțită de edem. În stadiile avansate, capilarele sparte de la suprafața dermei devin ușor vizibile, tenul se îngroașă și poate apărea acea acnee specifică, cauzată de dezvoltarea unor papulopustule sterile”, explică dr. Ina Petrescu, medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă la Clinica Zetta.
Diagnosticul cuperozei este eminamente clinic și nu presupune analize de sânge sau alte investigații complexe.
Tratamente eficiente, la estetician
”Multe dintre paciente devin alarmate de apectul inestetic al tenului în anotimpul rece sau în cel cald, pentru că factorii de mediu agravează roșeața caracteristică. Frigul excesiv, dar și căldura sau expunerea la soare dau un plus de sensibilitate tenului cuperotic, așa că multe dintre doamne încep să ia măsuri pentru ameliorarea simptomelor”, spune dr. Ina Petrescu.
Din păcate, multe dintre tratamentele la care se apelează în mod obișnuit, fie ele naturiste sau cosmetice, au drept rezultat doar ameliorarea simptomelor și nu dispariția lor definitivă.
”Soluțiile naturiste sau cremele speciale pot fi de folos doar în momentul de debut al afecțiunii, pentru că pot atenua sau întârzia apariția simptomelor neplăcute ale cuperozei. Pentru stadiile mai avansate, soluții cu adevărat eficiente găsim în clinicile de estetică, pentru că presupun folosirea unor proceduri specifice, de către o persoană cu expertiză: medicul”, explică medicul.
Radiofrecvența este una dintre aceste proceduri folosite în medicina estetică pentru a veni de hac cuperozei și pentru a obține un ten curat și luminos.
”Tratamentul cu radiofrecvență constă în termocoagularea strict a vasului care este microcateterizat cu ajutorul unui ac fin, traversat de unde cu frecvență înaltă ce generează efectul de termocoagulare, cu dispariția instantanee a vasului. Procedura presupune utilizarea unui ac ultrafin, cu o teacă izolatoare specifică, având un diametru 0,08 mm, ceea ce conferă o precizie ridicată a intervenției. Tratamentul este relativ nedureros, putând fi făcut fără anestezie locală sau cu un topic anestezic. Durata unei ședințe este de până la 30 de minute, iar vasele tratate prin această metodă dispar instantaneu. La finalul tratamentului ar putea apărea un discret edem inflamator tranzitor, iar pe traiectul vaselor ar putea persista timp de 2-4 saptămâni cruste punctiforme. În cazurile severe cu multiple venectazii ramificate și cu grade diferite de profunzime pot fi necesare mai multe ședințe terapeutice pentru obținerea unui rezultat bun”, arată specialistul.
Efecte imediate și de durată
Principalul avantaj al tratamentului cu radiofrecvență este un rezultat vizibil pe loc, cu dispariția vasului ”rebel”. Pentru că se adresează strict vaselor afectate, radiofrecvența respectă pielea sănătoasă, astfel încât aspectul acesteia nu are în niciun fel de suferit.
”Procedura se face în ambulatoriu și este relativ nedureroasă, putând fi suportată foarte ușor de pacient. Acesta își poate relua activitatea obișnuită imediat după încheierea ședinței. Radiofrecvența este un tratament tolerat de absolut orice tip de piele și poate fi administrat pentru zona feței, dar și pentru orice altă zonă a corpului, fără efecte secundare de tipul arsurilor, depigmentărilor, cicatricilor sau reacțiilor alergice”, explică dr. Ina Petrescu.
Zonele tratate nu necesită îngrijiri deosebite, ci doar menținerea unei igiene corporale riguroase și utilizarea unei creme cu arnică sau aloe vera. Timp de 5-7 zile după tratament, trebuie evitată expunerea la soare.
Radiofrecvența poate fi folosită eficient și pentru tratarea venelor reticulare vizibile de la nivelul picioarelor și a angioamelor stelate (alunițele roșii).
”În ceea ce privește venectaziile de la nivelul picioarelor, tratamentul trebuie atent ales, întrucât vasele mici pot prezenta o structură arborescentă, alimentată de unul sau mai multe vase de calibru mediu care trebuie în prima etapă să fie “închise” cu ajutorul injectării de substanță sclerozantă și abia în a două etapă se aplică radiofrecvența”, arată medicul.
Acest articol a fost publicat în cosmopolitan.ro