Dezinfectarea regulată a mâinilor este una dintre principalele modalități prin care poți preveni infectarea cu COVID-19.

„Coronavirusurile sunt foarte sensibile la dezinfectante cu etanol 70%. Asadar, folosirea unor astfel de substante protejeaza impotriva infectiei. Alte substante cu rezultate satisfacatoare sunt: hexaclorofenul, glutaraldehida 2% și povidona-iod 1% ”, spune medicul dermatolog al Clinicii Zetta, Dr. Mihaela Panduru.

Conform declațraiilor sale, sensibilitatea coronavirusurilor la soluții de hipoclorit de sodiu 6% (agentul activ în albire) a fost variabilă, însă eliminarea – la un nivel satisfăcător a virusuruilor s-a obținut cu concentrați de 1:40 sau mai mari. Totodată, adaugă medicul, coronavirusurile nu sunt ucise prin dezinfectante care conțin clorură de benzalconiu sau clorhexidina decât dacă s-a adăugat 70% etanol la producerea acestora.

„Folosirea unor astfel de soluții este agresivă cu pielea și distruge filmul hidrolipidic al tegumentului. Ceea ce duce la apariția eczemei de contact care se manifestă prin uscarea pielii la nivelul mâinii, în urma căreia apar zone roșii pe piele și o senzație de usturime”, continuă medicul.

Recomandarea specialistului: Pentru a preveni apariția unor astfel de leziuni este important ca, după dezinfectarea sau spălarea mâinilor cu apă și săpun, să aplicăm creme de mâini emoliente, fără parfum, care să ne protejeze pielea.

Dr. Mihaela Panduru este medic primar dermato-venerologie în cadrul Clinicii Zetta și doctor în științe medicale încă din 2012.