Conform estimărilor specialiștilor, aproximativ 80% din oameni prezintă un sept nazal deviat. În multe situații, simptomele deviației de sept sunt ameliorate cu ajutorul medicamentelor, dar în cazurile severe se poate recurge la corectarea deviației de sept prin intervenție chirurgicală. Operația de rezecție a septului nazal este singura în măsură să înlăture complet disconfortul simptomelor generate de deviația de sept, eliminând totodată riscul altor afecțiuni care pot surveni în urma ineficienței tratamentului cu medicamente.
Simptome și diagnostic
Deviațiile de sept minore sunt, în multe cazuri, asimptomatice. Cu cât această condiție este mai severă, poate apărea obstrucția uneia sau ambelor fose nazale, cauzând dificultăți de respirație, accentuate în cazul infecțiilor tractului respirator sau alergiilor care determină inflamația și îngustarea foselor nazale. Persoanele cu deviație de sept pot avea o respirație zgomotoasă în timpul somnului (mai ales sugarii și copiii), dar și sângerări nazale cauzate de uscarea mucoasei septului nazal. Mucozitățile blocate în cavitățile sinusale pot determina în anumite cazuri infecții frecvente sau recurente ale sinusurilor, cauzând dureri de cap și dureri faciale.
Diagnosticul se stabilește în urma unui consult de specialitate. Medicul va solicita informații în legătură cu simptomele manifestate și va examina interiorul nasului cu ajutorul unor instrumente speciale, pentru a stabili dacă există o deviație de sept, precum și severitatea acesteia.
Tratamentul aplicat inițial nu vizează corectarea deviației, ci doar ameliorarea simptomelor cu ajutorul medicației (decongestionante, antihistaminice, spray-uri nazale).
Rezecția septului nazal
În anumite cazuri, medicația pentru ameliorarea simptomelor își poate dovedi ineficiența, alternativa fiind apelarea la metoda chirurgicală de corectare a deviației de sept.
”Corectarea chirurgicală a unei deviații de sept nazal este indicată atunci când aceasta produce sau întreține tulburări funcționale precum insuficiență respiratorie nazală cu tulburări de oxigenare în repaus sau la efort, tulburări de dezvoltare somatică, dificultăți în practicarea unor sporturi de performanță, deformări estetice ale piramidei nazale, cefalee de origine nazală, epistaxisuri repetate prin leziuni vasculare la nivelul unei creste septale. Intervenția chirurgicală este necesară și în cazul în care pacientul experimentează tulburări şi complicații inflamatorii loco-regionale, precum tulburări de ventilație cronică, sindromul apneic nocturn, rinosinuzite acute repetate şi cronicizarea sinuzitei acute, rinofaringite cronice, infecții şi inflamații repetate faringo-amigdaliene, laringo-traheite acute şi cronice, bronşită astmatiformă, sindrom sino-bronşic, astm bronşic, disfunctii tubare şi patologia inflamatorie cronică a urechii medii”, explică dr. Romeo Costin, medic primar ORL la Clinica Zetta.
Intervenția chirurgicală este singura modalitate de a repara o deviație de sept, cu repoziționarea septului nazal, fie prin eliminarea unor părți, fie prin redimensionarea septului nazal înainte de a-l reintroduce în poziția corectă. După intervenția chirurgicală, simptomele ar trebui să dispară complet.
”Rezecția septului nazal este intervenția chirurgicală prin care se repune în poziție anatomică normală septul median osteo-cartilaginos al foselor nazale, când acesta prezintǎ o deformare structurală sau o deplasare laterală. În decursul anilor, după apariția chirurgiei plastice a piramidei nazale, tehnica operatorie a fost mult diversificată, aparând repoziția septală, rezecția-repoziția septală și septo-rinoplastia”, explică specialistul.
Septoplastia nu este indicată în cazul în care pacientul suferă de afecțiuni pulmonare, cardio-vasculare, infecto-contagioase, hematologice, renale, care contraindică de fapt orice intervenție chirurgicală. Intervenția nu este recomandată nici pacienților care suferă de rinită atrofică sau alergică, de rinită sau rinosinuzită acută ori de afecțiuni dermatologice ale vestibului nazal. Copiii sub 16 ani și artiștii vocali nu sunt eligibili pentru operația de corectare a deviației de sept.
Îngrijiri postoperatorii
Intervenția chirurgicală durează între 30 și 60 de minute și se poate face cu anestezie locală sau generală.
”În perioada postoperatorie se va administra tratament medicamentos general cu antialgice, antibiotice (2 zile pentru tamponament, 6 zile dacă se reacutizează o rinosinuzită latentă), și hemostatice. După operație, se recomandă repaus la pat și repaus vocal relativ în primele 48 de ore. Timp de 4 – 5 zile, pacientul va evita să își sufle nasul, igiena nazală fiind asigurată de medic, iar în caz de strănut, bolnavul va ţine gura deschisă, pentru a nu cauza hiperpresiune intranazală. Pentru repermeabilizarea foselor nazale obstruate de cruste şi secreţii, se vor face anemizări zilnice, cu meşe imbibate în xilină 1% adrenalinată, ale ambelor fose nazale, timp de 3-6 zile. În a treia sau a patra zi, se va scoate firul septal”, precizează medicul.
Într-o evolutie normală, fară complicaţii postoperatorii, bolnavul poate parăsi spitalul la 2-4 zile după operaţie, urmând să revină la controale ambulatorii timp de încă 3-5 zile. Pacientul își va putea relua activitatea normală după circa 7-10 zile de la operaţie.