Pasiunea, echilibrul, echipa, mediul propice, performanța, recunoașterea, satisfacția, contribuția la mai bine și responsabilitatea. Acestea sunt ingredientele pentru o carieră de succes, în opinia Dr. Mihaela Panduru, medic primar Dermatologie în cadrul Clinicii Zetta.

Crede că viitorul medicilor atât femei cât și bărbați în România are nevoie de schimbare, iar schimbarea, spune ea, începe cu fiecare dintre noi. „Sistemul de sănătate necesită și el schimbări care să permită desfășurarea actului medical în condiții optime atât pentru pacient dar și pentru personalul medical. Degeaba tu ca medic te pregătești zilnic, te perfecționezi în străinătate însă nu ești lăsat să folosești diverse aparate care stau sub cheie, nefolosite. Așadar, este nevoie de o schimbare treptată astfel încât să acționăm ca o echipă în care să existe un mediu prietenos, implicare din partea fiecăruia atât personal medical, conducere sistem de sănătate cât și pacienți”, explică Dr. Mihaela Panduru.

În ceea ce privește echilibrul între carieră și viața personală, mărturisește că a reușit să-l atingă în Finlanda, atunci când s-a familiarizat cu sistemul medical de acolo. „În Finlanda am văzut că ei au mail de serviciu la care se conectează doar în timpul programului, așadar dacă primesc un mail după terminarea programului vor răspunde la el abia ziua următoare. Practic, după terminarea programului ei își dedică timpul doar familiei și mi-a placut foarte mult acest aspect motiv pentru care, din 2011 am adoptat acest stil. De asemenea, am învățat de la ei să fiu eficientă în timpul programului și să nu pierd timp prețios. Am învățat să respect concediile altora și să nu deranjez cu lucruri care nu sunt urgente și să respect și concediile mele în care să ignor diversele telefoane sau mesaje primite care nu sunt urgente. Practic, Finlanda m-a învățat să găsesc echilibrul între carieră și viața personală și sunt recunoascătoare pentru tot ce m-a învățat”, spune ea astăzi.

Lecțiile Dr. Mihaela Panduru

  1. Important este ca în fiecare zi să fim o variantă mai bună a noastră decât ieri.
  2. Să ne facem meseria cu pasiune și cu dragoste față de oameni.
  3. Medicul și pacientul să formeze o echipă. Degeaba medicul este foarte bun profesionist dacă pacientul nu urmează indicațiile. Rezultatul final depinde de ambii.
  4. Ca să obțin răspunsuri bune trebuie să pun întrebări bune.
  5. Pacientul este unul singur chiar dacă are mai multe boli, așadar este nevoie de interdisciplinaritate și cooperare între medicii care îngrijesc pacientul. Ideal este ca fiecare medic să îngrijească bolnavul ținând cont și de restul afecțiunilor lui, nu doar de cea din specialitatea medicului. Poate un medicament care face bine pentru o afecțiune îi face rău altei afecțiuni pe care o are de aceea este bine să vedem pacientul ca un întreg și nu numai din prisma specialității noastre medicale.