Un pacient cu paralizie de plex brahial a fost operat prin Asociația Zetta. Intervenția realizată de dr. Dragos Zamfirescu este o premieră în medicina privată românească
„Sunt foarte puține centre în lume unde se fac operații cu doi mușchi gracilis pentru paralizii complete de plex brahial. În Europa probabil că sunt 5-6, în Statele Unite, la fel. Mai des se fac în Asia, mai cu seamă în Japonia – țara în care s-a făcut prima data această succesiune de operații. De menționat ar fi și Coreea de Sud, Taiwan sau China”, spune dr. Dragoș Zamfirescu, medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, fondator atât al Clinicii cât și al Asociației Zetta.
Pe plan local, Asociația Zetta – înființată în 2017 – este cunoscută pentru nenumăratele premiere naționale din domeniul chirugiei plastice în mediul privat. Iar astăzi adaugă în palmares o nouă intervenție chirugicală inedită la noi în țară. Dacă în mod normal, prețul unei astfel de operații ar fi fost cuprins între 6.000 – 8.000 de euro, în timp ce în străinătate un pacient diagnosticat cu paralizie de plex brahial ar fi plătit între 150.000 și 200.000 de euro, aici, pacientul a fost operat gratuit.
Studiu de caz
Contextul: Un tânăr de 27 de ani a făcut accident de motocicletă în 2012, a stat 6 luni la reanimare și aproape 2 ani în spital.
Diagnosticul pacientului: Paralizie de plex brahial.
Riscul major: Vasele de sânge (de calibru 1,5 mm) să se înfunde și mușchiul să moară, iar operația să fi fost efectuată în zadar.
Rezultatul: În astfel de situații se pornește de la faptul că atunci când nu ai absolut nimic, chiar și o mică îmbunătățire este semnificativă. Foarte mulți pacienți nu se pot aștepta la rezultate apropiate de normal, nu se pot face minuni, dar se pot recupera astfel încât membrul lor superior să le fie util.
„Operația de astăzi este a 3-a dintr-un șir de operații reconstructive etapizate la un pacient, cu un politraumatism sever care, pe lângă multe alte leziuni interne, a avut și o avulsie completă a rădăcinilor plexului brahial. Până să ajungă la noi, pacientul a stat luni de zile în reanimare și aproape un an de zile într-un spital de urgență din București”, spune dr. Dragoș Zamfirescu,
„Etapa de astăzi a fost cea în care am încercat să maximalizăm rezultatele celorlalte două anterioare. Mai precis, s-a practicat un transfer liber de mușchi gracilis – al doilea transfer liber de gracilis conectat la rădăcina C7 de pe partea contralaterală sănătoasă”, explică medicul.
Dacă celelalte două operații au fost legate de folosirea a trei ramuri din nervii intercostali, grefa de nerv ulnar vascularizat la C7 contralateral și un mușchi gracilis pentru flexia cotului, acest transfer functional muscular are ca obiectiv creșterea forței flexei cotului și o oarecare flexie a degetelor. „Ceea ce înseamnă, practic, că încordând mâna sănătoasă pacientul își încordează și mâna de pe partea bolnavă”, continua dr. Zamfirescu.
Dr. Dragoș Zamfirescu este doctor în științe medicale, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructive, cu o experiență de aproape 21 de ani în chirugie. El are la active peste 8.000 de intervenții chirurgicale dintre care unele cu grad deosebit de dificultate și premiere naționale.
În 2017 el a fondat Asociația Zetta, prin intermediul căreia strange donații pentru a finanța operațiile persoanelor cu probleme majore precum tumori, traumatisme sau paralizii. Dacă în 2019 el a tratat peste 100 de pacienți prin prisma organizației sale non-profit, în 2020, pe fondul pandemiei de coronavirus, acesta s-a ocupat de circa 50 de cazuri. „Principiul general după care ne alegem pacienții prin Asociația Zetta este acela că niciun pacient cu o problemă majoră nu va fi refuzat la noi pe considerente financiare. Pe de altă parte, fondurile pe care le strângem, le utilizăm pentru pacienții care au condiții materiale nu foarte strălucite”, spune el.
La baza criteriilor de includere în categoriile de persoane pentru care Asociația Zetta acordă facilități financiare stau date oficiale publicate de instituții naționale de statistică și centre de cercetare a calității vieții, informații care pot fi consultate pe siteul Asociației.
…
Clinica Zetta, fondată în 2012, a obținut în 2020 afaceri de peste două milioane de euro și avea în medie 26 de angajați. Compania LMS Plastic Surgery Clinique, care operează clinica Zetta, deținută în proporție de 95% de medicul Dragoș Zamfirescu, lucrează și cu colaboratori.