Chirurgia Plastică este cu adevărat un univers fascinant, dar ceea ce face această ramură medicală cu adevărat specială sunt femeile care au ales să se dedice acestei profesii.

Numărul femeilor chirurgi plasticieni a evoluat de la 0,2% în anii 1950-1959, la 76,4% în 2022.

Tocmai ce s-a încheiat luna martie, luna dedicată femeilor, dar ele trebuie sărbătorite în fiecare lună și considerăm că este important să reflectăm asupra implicării sexului frumos mai ales în domeniul medical. Mai exact în Chirurgia Plastică, un domeniu în care femeile au contribuit semnificativ aducând o perspectivă unică și o abordare empatică în îngrijirea pacienților.

Femei în medicină – statistici generale

Conform datelor statistice oferite de Colegiul Medicilor din România, la sfârșitul anului 2021, din cei peste 83.000 de medici activi înregistrati în țară, aproximativ 60% sunt femei, iar 40% sunt bărbați.

Cu un an anterior, conform datelor raportului “Statistica în Sănătatea din România” publicat de Ministerul Sănătății în 2020, din totalul de 75.302 medici înregistrați în România, 41,5% erau femei și 58,5% bărbați. Este evident că de la an la an numărul și procentul medicilor de sex feminin înregistrați în țara noastră sunt în creștere.

Conform datelor statistice din 2020, aproximativ 35% dintre medicii chirurgi din România sunt femei. Procentul poate varia în funcție de specialitatea chirurgicală, de exemplu în specialitățile chirurgicale considerate a fi mai “masculine”, cum ar fi Urologia sau Chirurgia Ortopedică, proporția de femei poate fi mai mică. Specializările cu cel mai mare procentaj de bărbați sunt Chirurgia (77,8%), Ortopedia și Traumatologia (70,2%) și Neurochirurgia (66,7%). Din lipsă de date, probabil Chirurgia Plastică este printre ramurile chirurgicale cu cele mai multe femei.

Femei în Chirurgia Plastică

În anul 2015, conform datelor de la Asociația Chirurgilor Plasticieni din România, 48% dintre membrii erau femei și 52% bărbați. Este destul de posibil ca în acest an, proporția dintre femei și bărbați chirurgi plasticieni să fie egală, sau chiar să încline în favoarea femeilor.

În anul 2023, Spitalul Zetta (unde 86% dintre angajați sunt femei) a fost ales ca Hub Chirurgical de un număr semnificativ dintre cei mai buni chirurgi plasticieni din București și din România unde își operează proprii pacienți. Dintre aceștia 52% sunt femei.

Este încurajator că în România există și un număr semnificativ de femei chirurgi plasticieni excepționale din punct de vedere profesional, dedicate și pasionate de meseria lor.

Aceasta este o dovadă clară a faptului că femeile au abilitățile și talentul necesare pentru a excela în domenii precum Chirurgia Plastică, în beneficiul pacienților și al societății în ansamblu. Sperăm că astfel de exemple vor inspira și alte tinere să urmeze cariere de succes în domeniile lor preferate, indiferent de stereotipi sau prejudecăți.

Este interesantă evoluția numărului de femei chirurgi plasticieni în Statele Unite ale Americii.

– În anii 1950-1959, doar 0,2% dintre chirurgii plasticieni erau femei

– În 1981 femeile reprezentau 5% dintre plasticienii americani

– În 1998, numărul a crescut al 13%

– În 2015 s-a ajuns la 35%

– Iar în anul 2022, un studiu a identificat că dintre cei 9.540 de chirurgi plasticieni, 76,4% sunt femei!!!

Chirurgia Plastică este o specialitate medicală complexă care îmbină în egală măsură atât redarea funcționalității, cât și a frumuseții. Primul nume de femeie în Chirurgia Plastică este cel al doamnei Dr. Alma Dea Morani, considerată prima femeie chirurg plastician din lume. Născută în New York, Dr. Morani a moștenit de la tatăl său, pictor și sculptor, pasiunea pentru artă, pe care a combinat-o cu dragostea pentru medicină. Alegerea Chirurgiei Plastice a venit natural, ca o îmbinare firească a celor două.

Dr. Alma Dea Morani – Sursa foto: Wikipedia

În anii 1930, Chirurgia Plastică era o ramură a medicinei complet dominată de bărbați. După ce a căutat timp de 6 ani un curs care să accepte femei, dr. Morani l-a întâlnit pe celebrul plastician „Colonel” J. Barrett Brown, care i-a remarcat pasiunea și dedicarea pentru Chirurgia Plastică. Chiar și „Colonelul” a trebuit să facă diverse stratageme pentru a o ajuta, chemând-o să-l asiste la operații sâmbăta, „când toți ceilalți sunt plecați la golf”.

În timpul celui De-al Doilea Război Mondial, dr. Alma Dea Morani a fost unul dintre chirurgii plasticieni voluntari care au efectuat operații de Chirurgie Reconstructivă pentru soldații răniți, dar și pentru femeile care suferiseră arsuri în fabricile de muniții. După această experiență, Dr. Morani a devenit cunoscută în lumea medicală și a fost invitată să predea Chirurgia Plastică.

Dr. Alma Dea Morani în cadrul clinicii de Chirurgia Mâinii – Sursa foto: The Legacy Center

În 1948, dr. Morani a înființat prima clinică de Chirurgia Mâinii, în Philadelphia, unde a excelat încă 27 de ani, până la vârsta de 65 de ani. A fost implicată puternic și de durată în Medical Women’s International Association, pe care a și condus-o între 1972-1974, când a călătorit în toată lumea, strângând fonduri pentru înființarea unor clinici de Chirurgie Plastică în Taiwan, Philippines, Rusia și Balcani.

Surse

https://aedit.com/aedition/lack-of-gender-diversity-female-plastic-surgeons-in-aesthetic-medicine

https://www.plasticsurgery.org/news/press-releases/more-women-are-training-to-be-plastic-surgeons-but-racial-and-ethnic-representation-still-lags-behind

https://www.zippia.com/plastic-surgeon-jobs/demographics/

https://journals.lww.com/plasreconsurg/Fulltext/2016/09000/Women_and_Men_in_Plastic_Surgery__How_They_Differ.40.aspx