Dr. Cristina Berbecar-Zeca (33 de ani) s-a specializat în chirurgia detaliului, a fineții și a răbdării.

În timpul facultății s-a preocupat preponderent de tratamentul cancerelor cutanate – o patologie intens legată de specialitatea sa, astfel că a participat la trei burse în Italia, Ungaria, respectiv Polonia, unde s-a familiarizat cu cele mai bune tratamente și managementul pacientului. O experiență care a ajutat-o să înțeleagă diferențele și asemănările dintre sistemul medical din România și cel al țărilor vizitate. Așa a învățat că performanța poate fi realizată cu succes și la noi, iar oamenii au nevoie în continuare de medici care să îi asculte și care să le vorbească pe înțelesul lor.

 


„Sau că investiția în aparatură medicală pentru diagnosticare și tratament este importantă și nu este nicio rușine să ceri sfaturi și să îndrumi pacientul spre un coleg specializat în anumite probleme”.


Și-a ales meseria de medic încă de la 16 ani, atunci când a decis că este momentul să înceapă demersurile pentru admiterea la medicină. O decizie venită natural, fără vreo influență externă, după cum mărturisește ea astăzi.

Crezul său? „Să nu faci rău (Primum non nocere!) – acesta este jurământul depus la absolvire, pe care noi, medicii îl respectăm cu strictețe”, explică Dr. Cristina Berbecar-Zeca.

Tot timpul mărturisește că încearcă să se înconjoare de oameni care o încarcă cu energie pozitivă, pentru a reuși să-și continue drumul. Cât despre pacienții săi, îi ascultă de fiecare dată, le vorbește cu blândețe și, ocazional, le mai spune și câte-o glumă, pentru a-i scoate din angoasa venirii la medic.

Dacă o întrebi, îți va spune că cele mai dificile decizii pe care le-a luat până acum au fost legate de comunicarea unui diagnostic sau prognostic nefavorabil, „fiind o chestiune dificilă în contextul în care trebuie să ajuți pacientul să înțeleagă gravitatea bolii sale, în timp ce nu îl dezarmezi, nu îl faci să-și piardă speranța”.

„Am o familie minunată, care înțelege solicitările unui chirurg și care mă susține ori de câte ori planurile noastre nu ajung să coincidă – gărzi, intervenții neprogramate, urgențe. Consider că am reușit să găsesc un echilibru între muncă și familie, însă au fost necesari ani de încercări și sacrificii pentru a ajunge la acest echilibru”, spune Dr. Cristina Berbecar – Zeca.

Chiar dacă 2020 a fost un an dificil pentru cei mai mulți dintre noi – a fost și anul cu cele mai mari realizări ale Dr. Cristina Berbecar-Zeca. Și nu doar profesionale – adică intervenții complexe, reconstructive și estetice cu rezultate foarte bune – cât cele familiale. „Mai ales, că așteptăm un nou membru în familia noastră. Un băiețel!, zâmbește dr. Cristina Berbecar-Zeca.