Din ce în ce mai multe femei medic aleg specialități chirurgicale și, uneori, fac această meserie mai bine decât bărbații, spune Dr. Iulia Muraru, Medic Specialist în Chirurgie Plastică Estetică și Microchirurgie Reconstructivă în cadrul Clinicii Zetta. „Dacă înainte chirurgia era considerată o specialitate pentru bărbați, în ultimul timp femeile au dovedit contrariul. Și, mai ales, dacă vorbim despre specialități ale frumosului, așa cum este chirurgia plastică – unde este nevoie de finețe în gesturi și înclinație către frumos”, explică ea.
În opinia sa, vorbind despre medicină la modul general, nu crede că există vreo diferență profesională între femei și bărbați. „Însă, dacă ducem discuția mai departe, privind șansele pe care le are o femeie pentru a ajunge să aibă o carieră de succes într-o specialitate chirurgicală, aici apare o discrepanță între cele două sexe. Pe de-o parte din cauza mentalităților învechite, care, din fericire, încep ușor-ușor să se schimbe, iar pe de altă parte din cauza faptului că o femeie (există și excepții) din momentul în care devine mamă își schimbă radical punctele de reper”, compeltează Dr. Iulia Muraru.
„Atunci când vorbim despre chirurgie estetică, o femeie poate empatiza mult mai mult cu dorințele și așteptările unei paciente”, adaugă Dr. Muraru.
Dacă faci ceea ce îți place, vei găsi întotdeauna soluții pentru a crea o balanță între timpul petrecut cu familia și cel alocat meseriei. „Există, bineînțeles, compromisuri pe care le fac în unele zile, dar am întotdeauna grijă să compensez. Pentru că în timpul săptămânii se întâmplă să fie zile pe care le petrec încă de dimineață și până seara, târziu, în sala de operație, weekendurile sunt alocate familiei”, ne spune Dr. Iulia Muraru. De altfel, recunoaște că se simte foarte norocoasă fiindcă și soțul ei a ales să activeze în același domeniu și, de cele mai multe ori, fac amândoi echipă și în sala de operație. „Așa că, de multe ori, orele petrecute în sala de operație pot spune că sunt petrecute și în famile”, conchide ea.
Lecțiile Dr. Iulia Muraru
- Binele pacientului este întotdeauna în prim plan
- Din greșeli se învăță
- Trebuie să existe moderație în tot
- Medicina este în continua schimbare și dacă vrei să fii actual trebuie să fii la current cu tot ceea ce este nou
- Întotdeauna să ai în mânescă planul B, în cazul în care lucrurile nu se desfășoară conform planului A
- Să fii empatic cu pacientul, să îl înțelegi și să fii mereu deschis spre comunicare. Este foarte important ca pacientul să vadă în medic un aliat, un prieten.