Provine dintr-o familie mare de medici, iar străbunica sa a fost prima femeie care a terminat facultatea de Medicină Generală din Cluj, prin 1920, pe care a făcut-o cu multă trudă și discuții în familie. „În timpul actual, evoluția femeii este spectaculoasă – puterea de decizie și polivalența, față de acei ani. Văd din ce în ce mai multe femei care termină facultatea și își iau chiar specialități chirurgicale, considerate specialități de bărbați. Cred, din nou, că femeile pot face orice își propun”, spune astăzi Dr. Ioana Grințescu, medic specialist ATI în cadrul Clinicii Zetta.

Cu toate că mama sa este un medic și un om de excepție, tatăl – sportiv de profesie, a motivat-o să devină medic.. „Era fascinat de corpul uman și își punea o grămadă de întrebări și mă punea mereu să mă documentez și să înțelegem împreună – de ce „știe” unghia să se regenereze exact în locul acela, care este direcția de curgere a sângelui prin vene și artere, ș.a. Curiozitatea aceea de a cerceta și a cunoaște m-au făcut să vreau și mai mult”, mărturisește ea.

De la părinți a învățat că dacă face un lucru cu pasiune și exercițiu continuu, totul vine de la sine. „Învăț și acum în fiecare zi ceva nou și mereu apar situații aparte, pentru care sunt recunoscătoare.”

Lecțiile Dr. Ioana Grințescu

  • Prima lecție, pe care a învățat-o imediat după facultate, a fost că practica nu se aseamănă cu teoria, nu e suficient doar să citești, dacă nu pui și mâna pe pacient.
  • Al doilea lucru important, am învățat că fără o echipă nu izbutești, mai ales în medicină.
  • Al treilea lucru, pe care l-a învățat, mai ales în perioada în care a lucrat în terapie intensivă, este compasiunea pentru pacient și familia acestuia.
  • A patra lecție a fost că de câte ori crezi că ești mai sus de situație, întotdeauna apare una mai „înaltă”.
  • A cincea lecție este loialitatea.

Pasiunea, munca, curiozitatea și studiul continuu sunt, în opinia Dr. Grințescu, ingredientele necesare pentru o carieră de succes.

„Cazurile din reanimare erau un motiv de insomnii (mă consumam excesiv), apoi gărzile, bineînțeles. Pentru insomnii nu am antidot, într-un mod ironic, fiind anestezist. Nu recomand medicație atunci când nu este nevoie. Cred că o viață echilibrată, fără prea multe excese pot preveni insomnia. Iar stilul meu de viață actual m-a făcut să înțeleg asta”, explică Dr. Ioana Grințescu.

Ajunge la clinică, își bea cafeaua alături de colegi, fac glume, povestesc, pe urmă își fac planurile pentru ziua în curs. Începe activitatea, intensă de regulă și presărată cu diverse evenimente, pe care le depășește alături de echipa sa, de fiecare dată. „Dar nu mereu ajung de dimineață (pentru că am o șefă cool, cum îmi place mie să spun de câte ori am ocazia), iar dimineața, mai ales perioada aceasta în care mă pregătesc pentru examenul de primariat, învăț. După serviciu, în general mă relaxez la un serial, studiez update-uri din specialitatea noastră sau îmi petrec timpul cu nepoții mei frumoși. Înainte de pandemie, ieșeam, încercam să revăd cât mai mulți prieteni, dar am luat o pauză din socializarea directă, sper că nu pentru prea mult timp”, conchide ea.